Daar zat ik dan ineens, met niks anders bij me dan zakdoeken. Collega DutchCowgirl Marieke Visser bleek helaas verhinderd en ik was in de gelukkige positie voor haar de honneurs waar te nemen. Dus zo belandde ik op een zonnige vrijdagmorgen in het Ketelhuis te Amsterdam op de perspremière van de film waar iedereen het over heeft: Komt Een Vrouw Bij De Dokter, het regiedebuut van Reinout Oerlemans naar het gelijknamige boek van Kluun met in de hoofdrol Barry Atsma, Carice van Houten en Anna Drijver.
Het verhaal
Komt Een Vrouw Bij De Dokter vertelt het verhaal van Stijn. Stijn houdt van het leven en het leven houdt van Stijn; hij leidt een succesvol reclamebureau, heeft een prachtige dochter en de mooiste, lekkerste, meest sexy vrouw van de wereld. Dat Stijn af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. Zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is ‘on top of the world’. Maar dan krijgt Carmen borstkanker. Zijn wereld stort in.
Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Maar dan is daar ineens Roos. Roos wordt zijn kankervrije oase, waar hij de kilte van thuis even kan vergeten. Wat hij nooit voor mogelijk had gehouden, gebeurt; hij wordt verliefd. Verslaafd zelfs, aan Roos. Elke vrije minuut wil hij bij haar zijn. Stijns leven wordt een chaos, iedereen vraagt aandacht, het kantoor moet door, zijn vrouw gaat dood. Stijn moet nú een keuze maken.
Schokkend respect
Iedereen kent het het verhaal van Komt Een Vrouw Bij de Dokter. Of je het boek nu gelezen hebt (er zijn in Nederland inmiddels 800.000 exemplaren verkocht) of niet (zoals ik), je weet dat het gaat over een man die tijdens het ziekbed van zijn vrouw vreemd gaat. Maar wat ik niet wist is dat het verhaal ook vertelt hoe zo’n ziekbed verloopt en welke behandelingen er ondergaan moeten worden.
Regisseur Reinout Oerlemans schroomt niet om deze schokkende facetten van de behandeling uit te lichten: de ongeïnteresseerde dokters die een diagnose stellen (briljante scene met Sascha Bulthuis), de pijn van een chemokuur, de schaamte van haaruitval, de brandwonden van bestraling, het amputeren van een borst en de afweging van euthanasie. Ik heb in mijn directe omgeving (gelukkig!) nooit met borstkanker te maken gehad en bij mij zorgt deze film voor een groot stuk bewustwording van deze rotziekte en een enorm respect voor iedereen die er zelf of als naaste mee in aanraking is gekomen.
Een ode aan de liefde
Die ondertitel klopt volledig. Liefde is volop aanwezig in de film. De chemie tussen Barry Atsma (Stijn) en Carice van Houten (Carmen) spat van het doek af. Ja, er is veel seks en de naakte lichamen vliegen je om de oren, maar juist in de scenes waar Stijn zijn zieke vrouw bijstaat en verzorgt zie je de vertederende liefde die hoort bij de uitspraak ‘tot de dood ons scheidt’. Wanneer Anna Drijver (Roos) ten tonele verschijnt is zij in eerste instantie het ultieme lustobject voor Stijn, maar al snel vervaagt hier de scheidslijn tussen lust en liefde en wordt zij niet alleen zijn ‘kankervrije oase’, maar ook degene aan wie Stijn opnieuw zijn hart kan geven.
Begrip
Kluun, auteur van het boek, is zelf zijn vrouw Judith verloren aan borstkanker. Komt Een Vrouw Bij De Dokter is in dat geval autobiografisch te noemen. Veel mensen (ik incluis) zijn van mening dat vreemdgaan not done is, helemaal tijdens het ziekbed van je partner. Maar het gekke is dat ik na het zien van deze film ook begrip heb voor het gedrag van Stijn. Hij vlucht weg van de pijn en het verdriet die het verliezen van zijn vrouw, zijn muze, zijn liefde, met zich meebrengt en belandt in de armen van een andere vrouw.
Het vluchtgedrag vind ik menselijk; we zoeken toch allemaal naar plaatsen en personen waarin en waarbij we ons gelukkig voelen? Het vreemdgaan maakt het precair, maar dit is niet iets dat Stijn voor de ziekte van Carmen niet deed. Wanneer de lust naar Roos omslaat in liefde worstelt Stijn met zijn geweten en hoewel hij Roos niet volledig kan loslaten, kiest hij uiteindelijk voor zijn Carmen en staat hij haar bij, in voor- en tegenspoed, tot de dood hen scheidt.
Aanrader
Komt Een Vrouw Bij De Dokter is een aanrader. Hoewel ik geen filmrecensent ben vind ik dat Carice en Barry de rollen realistisch en integer vertolken. Ook de muziek is treffend gekozen en het script vertelt het verhaal van Kluun goed, zonder warrige stukken waarbij je de draad verliest. Als laatste nog een tip: neem zakdoeken mee, ze zijn zeker nodig!
Blog ook gepost op DutchCowgirls.